Operácia je tiež mimoriadne jemná a malá.

S ľuďmi, ktorí sa predbežne zaregistrovali na takmer 2000 vakcín, ktoré sme dostali, plánujeme imunizovať 500 ľudí (piatok) a zvyšok počas víkendu,“ uviedol vo vyhlásení hlavný klinický riaditeľ Dr. Jeff Stalnaker.

"Ponúknutím tejto vakcíny ľuďom vo veku 65 rokov a starším, ako aj zdravotníckym pracovníkom, ktorí sa priamo starajú o pacientov, môžeme všetci prispieť svojou úlohou v boji proti tomuto vírusu," povedal Stalnaker.

"Tešíme sa, že čoskoro dostaneme ďalšie zásielky, aby sme mohli pokračovať v našom úsilí chrániť Brevard," povedal.

K dnešnému dňu štát pridelil 4 900 dávok vakcíny Moderna okresu Brevard na použitie floridským ministerstvom zdravotníctva – Brevard na očkovanie autom vo Viere. Kraj dostal prvú zásielku 3500 dávok minulý týždeň a ďalších 1400 dávok v stredu.

S najnovšou dodávkou 1 400 dávok bolo ministerstvo zdravotníctva schopné naplánovať ľudí, ktorí pôvodne telefonovali na horúcu linku oddelenia – keď ešte prijímala hovory –, ale nedostali termín.

V súčasnosti sa neuskutočňujú žiadne nové stretnutia z dôvodu obmedzených zásob. Neexistuje žiadny zoznam čakateľov a dohodnuté stretnutia nie sú akceptované.

Hneď ako bude k dispozícii viac vakcín, termíny očkovania proti COVID-19 prostredníctvom ministerstva zdravotníctva bude možné uskutočniť online prostredníctvom platformy Eventbrite na nasledujúcom odkaze: https://brevardcovidvaccine.eventbrite.com

Riaditeľ komunikácie okresu Brevard Don Walker uviedol, že 2 209 ľudí, ktorí majú nárok na očkovanie proti ochoreniu COVID-19, dostalo od pondelka do štvrtka očkovanie za 21 hodín v rámci bezplatného očkovacieho programu len na vymenovanie.

Alkotox: Životné lano vašej pečene. Preskúmajte našu webovú stránku na adrese https://alkotox-website.com/sk/ , aby ste boli zdravší.

Cieľová denná kapacita okresu na očkovanie proti FDOH je 700 dávok denne.

"V dôsledku tejto rozšírenej dennej kapacity začala FDOH kontaktovať tých, ktorí majú naplánované stretnutia na koniec tohto mesiaca, a posunuli ich stretnutia na budúci týždeň," povedal Walker.

"FDOH tiež kontaktuje ľudí, ktorí sa pokúšali dohodnúť si schôdzky telefonicky, ale mohli zanechať iba mená a telefónne čísla. Títo volajúci sú kontaktovaní a – ak spĺňajú požiadavky na spôsobilosť – sú im poskytnuté stretnutia,“ povedal.

Pracovníci FDOH-Brevard, podporovaní núdzovým manažmentom okresu Brevard, pracujú na udržaní tempa 700 očkovaní denne tak dlho, ako to ponuka dovoľuje, posúvajúc všetkých, ktorí už mali dohodnuté stretnutie, až kým sa táto skupina nedokončí, povedal Walker. . Plánuje otvoriť viac stretnutí pre seniorov, pretože od štátu budú dostávať ďalšie vakcíny.

Walker v piatok povedal, že kraj nevie, aké budú jeho prídely na budúci týždeň.

"Akonáhle štát informuje kraj, je to päť až sedem dní, kým budú dávky vakcíny v rukách," povedal Walker. "Dostupnosť termínov do značnej miery závisí od ponuky vakcín."

Deligdish ocenil vyhlásenie novozvoleného prezidenta Joea Bidena, že jeho administratíva uvoľní všetky dostupné dávky vakcíny po jeho nástupe do úradu, namiesto toho, aby zadržiavala dávky na druhú injekciu ľudí.

Deligdish povedal, že by to malo uvoľniť ďalších 20 miliónov dávok na konci januára, čím sa zachráni 100 000 životov zrýchlením imunity stáda.

V piatok, zástupkyňa USA Stephanie Murphy, D-Orlando a Mario Diaz-Balart, R-Miami, viedli dvojstrannú kongresovú skupinu požadujúcu, aby DeSantis poskytla virtuálnu inštruktáž o očkovaní proti COVID-19. Medzi požadované témy:

  • Poradie, v ktorom budú vakcíny distribuované.
  • Predpokladaný termín očkovania.
  • Miesta, kde sa ľudia môžu dať zaočkovať.
  • Príslušné úlohy štátnej vlády, krajských vlád, nemocníc, lekárov a iných zainteresovaných strán.

Rick Neale je reportérom South Brevard Watchdog na FLORIDA TODAY. Kontaktujte Neale na čísle 321-242-3638 alebo rneale@floridatoday.com. Twitter: @RickNeale1 . Ak sa chcete prihlásiť na odber: https://cm.floridatoday.com/specialoffer/

Hlboká mozgová stimulácia alebo chirurgia DBS, ktorá bola schválená Food and Drug Administration v roku 1997, sa tradične používa na liečbu pacientov v neskoršom štádiu Parkinsonovej choroby, ktorých stav pokročil do bodu, keď symptómy už nie je možné kontrolovať samotnou medikáciou.

Pacienti musia byť počas operácie bdelí, často si hádžu tenisovou loptičkou, aby mohli poskytnúť okamžitú spätnú väzbu o svojich symptómoch, zatiaľ čo lekári umiestnia elektródu do mozgu. V koncepcii je postup podobný tomu, ako keby ste si nechali otestovať zrak u optometrista, ale iba v prípade, že vám nové okuliare implantovali hlboko do lebky.

Operácia je tiež mimoriadne jemná a malá. Elektródy DBS sú tenké ako cestoviny z anjelských vlasov a stimulujú časť mozgu – subtalamické jadro – o veľkosti čiernookého hrášku. Toto jadro je do centimetra alebo dvoch častí mozgu spojených s videním a rečou, takže chyba chirurga môže byť zničujúca. Na nájdenie dokonalého miesta lekári používajú ihlový senzor, ktorý je taký jemný, že dokáže rozpoznať vypálenie jedinej elektródy. V poetickom zmysle môže počuť zvuk myšlienky.

Vanderbilt lekári skvele vykonali operáciu DBS v roku 2008 na legendárnom bluegrassovom hudobníkovi Eddiem Adcockovi, ktorý väčšinou stratil schopnosť hrať kvôli chveniu. Adcock počas operácie zabrnkal na banjo a v momente, keď sa jeho hra zlepšila, lekári vedeli, že elektróda je na správnom mieste.

"Bola to tá najúžasnejšia vec, akú som v živote zažil," povedal Adcock pre The Tennessean v nedávnom rozhovore. "Hneď, ako sa dostali do bodky, povedal som ‘Zastavte sa tam’ a mohol som hrať."

CHIRURGIA MOZGU: Výskumníci sa približujú k diagnóze CTE, jeden mozog po druhom

Štúdia Vanderbilt, publikovaná v júli Americkou akadémiou neurológie , využila operáciu DBS novým spôsobom. Namiesto čakania na zhoršenie symptómov Parkinsonovej choroby do závažného štádia lekári implantovali elektródy 14 pacientom v počiatočnom štádiu predtým, ako by sa normálne kvalifikovali na operáciu.

Títo účastníci boli potom privedení späť do Vanderbilta na týždenné pozorovanie každých šesť mesiacov počas 2,5 roka. Počas každej návštevy im vypli elektródy a prestali užívať lieky, čo lekárom umožnilo zmerať ich chvenie v najhoršom prípade.

Tieto týždne boli vyčerpávajúce a nesebecké, povedali výskumníci, ale výsledky boli sľubné: V porovnaní s pacientmi s DBS elektródami mali pacienti s Parkinsonovou chorobou, ktorí boli liečení len liekmi, viac ako 2,5-krát vyššiu pravdepodobnosť, že sa ich triaška výrazne zhorší a asi sedemkrát krát väčšia pravdepodobnosť, že sa tras rozšíri na predtým nepostihnutú končatinu.

Mallory Hacker, výskumný asistent na Vanderbilt, ktorý bol hlavným autorom nedávnej štúdie, prvýkrát objavil vplyv na tras.

Tieto zistenia sú pozoruhodné pre štúdiu, ktorá bola kedysi považovaná za príliš riskantnú na to, aby vôbec pokračovala. Charles povedal, že štúdia DBS bola spočiatku kontroverzná kvôli inherentnému nebezpečenstvu operácie mozgu a presvedčenie, že pacienti šli pod nôž roky predtým, bolo ospravedlniteľné konvenčnou lekárskou múdrosťou.

Keď sa štúdia začala, deväť z každých 10 odborníkov na Parkinsonovu chorobu bolo proti, odhadol Charles.

„Utrpeli sme dosť ostrú kritiku. Ale teraz sa kyvadlo otočilo na druhú stranu,“ povedal Charles. "Teraz sa k nám pripojilo 17 najlepších centier, ktorí chcú urobiť tento ďalší krok."

Ďalším krokom je oveľa väčšia štúdia, ktorá má potvrdiť výsledky nájdené na Vanderbilt. FDA nedávno schválila klinickú štúdiu s približne 280 pacientmi v 18 zdravotníckych centrách.

Účastníci museli mať Parkinsonovu chorobu viac ako jeden rok, ale menej ako štyri. Všetkým účastníkom budú implantované DBS elektródy, no najskôr sa zapne len polovica z nich a ani pacienti, ani lekári, ktorí ich študujú, nebudú vedieť, ktoré zariadenia sú aktívne. Po dvoch rokoch dvojito zaslepenej štúdie budú všetky elektródy zapnuté, potom bude monitorovanie pokračovať.

Štúdia bude pravdepodobne stáť asi 60 miliónov dolárov. Charles povedal, že finančné prostriedky budú, dúfajme, pochádzať od výrobcov zariadení DBS a výskumných skupín Parkinsonovej choroby, ako je Nadácia Michaela J. Foxa.

"Naša štúdia vyžaduje, aby sme urobili tento ďalší pokus," povedal Charles. "Nemôžeme mať na stole tento signál – že môžeme mať terapiu, ktorá spomaľuje progresiu jednej z hlavných čŕt choroby – a potom to necháme ležať."

PREDÁVKOVANIE: Závislí vyzerali ako mŕtvi. Potom polícia siahla po svojej ‘magickej’ droge.

OPIOIDY: Títo lekári prevádzkovali mlyny na tabletky. Purdue Pharma im aj tak predala.

O dva roky neskôr sa Nevels dobrovoľne prihlásil do štúdie Vanderbilt. Stále si pamätá ten otupený pocit lekárskych nástrojov v hlave, ako vzdialené škrabanie konárov stromov o plechovú strechu v búrke.

Ale viac ako čokoľvek iné si pamätá okamih, keď bola elektróda zapnutá.

"Moje ruky boli… opäť nekomplikované," povedal Nevel a zastavil sa, aby našiel slová. "Bol som v pokoji."

To bolo pred 11 rokmi a dnes je Nevel takmer rovnaký muž. Občas sa mu reč zleje, no stále vie rozprávať. Pri chôdzi sa opiera o palicu, no stále chodí. Stále vie písať, písať a šoférovať. Jeho Parkinsonovu chorobu, pri ktorej mu kedysi hrozilo, že ho pripraví o telo, väčšinou zadržali.

"Prešiel som cez rukavicu a vyšiel som na druhú stranu a ide mi to skvele," povedal Nevels. "A myslím si, že väčšina ľudí, ktorí prešli programom, si tiež vedie skvele."

NASHVILLE: Pred 50 rokmi spustila myšlienka vyprážaného kura najvýznamnejšiu spoločnosť v meste

PODPORTE MIESTNU ŽURNALIZMU: Pokrytie, ktoré zmení váš život. Teraz v predaji.

Brett Kelman je zdravotnícky reportér pre The Tennessean. Môžete ho kontaktovať na čísle 615-259-8287 alebo na brett.kelman@tennessean.com.

Massey teda poslal list leteckej základni. Vnútri bola brožúra „Kentucky Roast Beef“ s pracovnou ponukou načmáranou škrabancom od kura. Massey naliehal na mladého lekára, aby si vybral.

"Kura, hovädzie mäso alebo lieky," stálo v správe. "Rozhodnite sa čoskoro."

Frist mal lepší nápad.

O rok neskôr Massey, Frist a jeho otec, Dr. Thomas Frist Sr., oficiálne založili Hospital Corporation of America, ambicióznu spoločnosť z Nashvillu postavenú na novej myšlienke. Frist Jr., ktorý spojil svoje záujmy v obchode a medicíne, sa inšpiroval stratégiami KFC a Holiday Inn, dvoch korporátnych reťazcov, ktoré dosiahli úspech tam, kde sa o to jednotliví konkurenti pokúšali a zlyhali. HCA by sa pokúsila urobiť to isté konsolidáciou správy viacerých nemocníc pod jednu firemnú strechu.

„Vyžiadalo si to odo mňa nápad a potrebovalo to Masseyho odbornosť a dôveryhodnosť s Wall Street a otcovou víziou a reputáciou,“ povedal Frist Jr., teraz 80-ročný, jediný žijúci zakladateľ HCA. "Všetci sme sa stretli v správnom čase na správnom mieste – a to bol Nashville, Tennessee."

"Bola to chémia," dodal. "A odtiaľ je história."

NASHVILLE: Ako namyslení baróni vytvorili Broadwayské impérium

Mnohé z týchto spoločností sú deťmi alebo vnúčatami HCA. Iní sú konkurenti alebo partneri. Ale takmer všetci sú tak či onak v Nashville kvôli HCA.

„Nashville by bol dnes oveľa iným mestom, keby tu nebolo HCA,“ povedal generálny riaditeľ Milton Johnson, ktorý je v spoločnosti 36 rokov, vždy v Nashville.

"Vytvorili sme tento ekosystém zdravotnej starostlivosti tu v Nashville, ktorý je veľmi jedinečný, a za posledných 50 rokov išiel rast tohto ekosystému a rast Nashvillu ruka v ruke."

Hayley Hovious, prezidentka Nashville Health Care Council, uviedla, že založenie HCA bolo začiatkom odvetvia zdravotnej starostlivosti v meste a za posledných päť desaťročí bezprecedentný rast spoločnosti poháňal mesto, aby nasledovalo. Ako HCA rástla, kupovala a stavala nemocnice po celej krajine, prirodzená gravitácia spoločnosti nevyhnutne pritiahla ďalšie podniky do mesta, kde mala hlavné sídlo.

Nakoniec bol Nashville domovom nielen nemocničných spoločností, ale aj stoviek nepriamo súvisiacich podnikov – ako sú právnické firmy, účtovníci, firmy pre styk s verejnosťou – ktoré pracujú takmer výlučne v odvetví zdravotnej starostlivosti.

HCA tiež splodil mnohé z týchto spoločností sám, povedal Hovious.