Aztán az év decemberében a dolgok a fejükre fordultak

Írta: Lisa Rapaport 2021. február 2"

Julie Cerrone számára nem idegen a fájdalom. Amikor 10 éves volt, szüntelen rezgést kezdett érezni a bal térdében softball edzés közben. A kellemetlen érzés az orvosi rendelőbe küldte, ahol közölték vele, hogy elszakadt a meniszkusza, és térdműtétre lesz szüksége. Öt műtét, több téves diagnózis, és 17 évvel később Cerrone-nál végül azt diagnosztizálták, ami valójában a tünetei mögött volt annyi éven át: a pszoriázisos ízületi gyulladás.

Út a diagnózishoz

Az arthritis psoriatica egy krónikus gyulladásos autoimmun állapot, amely ízületi fájdalmat, merevséget és duzzanatot okoz. Mivel a tünetek nem mindig nyilvánvalóak, nem a legkönnyebb diagnosztizálni, mondja Paul Howard, MD, reumatológus és az arizonai Scottsdale-ben található Arthritis Health elnöke.

Lehet, hogy ez az oka annak, hogy a jelenleg 29 éves, Pittsburgh-i lakos Cerrone-nak olyan sokáig tartott, mire megkapta a helyes diagnózist. Emlékszik arra, hogy gyermekkorának nagy részét valamilyen fizikoterápián töltötte, vagy merevítőt vagy mankókat használt, miközben az orvosok megpróbálták kideríteni, mi bántja. Egy reumatológus említette az ízületi gyulladás pszoriázisát, de nem akarta, hogy biológiai gyógyszert szedjen rá, mert olyan fiatal volt, és nem létezett az FDA által jóváhagyott kezelés gyermekek számára.

Szerencsére Cerrone tünetei a középiskola után néhány évre eltűntek. Amikor azonban az egyetem után informatikai tanácsadóként kezdett dolgozni, a tünetek rosszabbul jelentkeztek, mint valaha. „Nagyon megerőltető munka volt” – mondja. „Hétfőn repülnék ki, és csak pénteken térnék haza. Ahogy nőtt a stressz, Cerrone kezdett elfáradni, és visszatért a fájdalom a lábában. „Ha egy kicsit is megmozdulnék – emlékszik vissza –, a fájdalom gyötrelmes lenne. ”

A következő három év zűrzavarral és téves diagnózisokkal volt teli – az isiásztól a szinoviális szövetének megvastagodásáig, amely utóbbi két egymás utáni térdműtéthez vezetett 2012-ben. Aztán az év decemberében a dolgok úgy döntöttek, fej. „A lábam annyira feldagadt, hogy még nadrágot sem tudtam felvenni” – mondja Cerrone. Ekkor az orvosai végre felfedezték, hogy tüneteinek valódi oka a pszoriázisos ízületi gyulladás súlyos fellángolása. Cerrone-nál hivatalosan is diagnosztizálták az állapotot.

Az arthritis psoriatica kezelésének megtanulása

A diagnózis felállítása óta Cerrone új kihívásokkal szembesült. „Voltak heteim, amikor olyan erős volt a fáradtságom, hogy hét napból hatot ágyban töltöttem” – mondja. Már nem tud mankó nélkül járni – nemcsak az ízületi gyulladás pikkelysömöre, hanem az érrendszeri nekrózis miatt is, amely állapot, amikor a csontszövet elhal a vérellátás hiányában.

E hátrányok ellenére a megfelelő diagnózis felállítása lehetővé tette a Cerrone számára, hogy szakértővé váljon a pszoriázisos ízületi gyulladás kezelésében. Most álruhás áldásnak nevezi ezt az állapotot: „Lehetőséget adott arra, hogy karriert kezdjek másokon segítve. Cerrone immár okleveles egészségügyi edző, és évek óta blogol arról, hogyan éli meg a pszoriázisos ízületi gyulladást. „Tényleg úgy érzem – mondja –, hogy segítsek másoknak, hogy jobban éljenek krónikus fájdalommal. "

Itt megosztja a legfontosabb tudnivalókat és mit ne tegyen másokkal, akiknek pszoriázisos ízületi gyulladása van:

1. Legyen saját egészségének szószólója.

Cerrone szerint az ízületi gyulladás pikkelysömörének kezeléséhez proaktívnak kell lenni: „Annyira nehezedik az orvosokra, hogy legyen idejük elmondani mindent, amit tennünk kell a jobbulás érdekében. De ha a lehető legtöbbet megtudja a psoriaticus ízületi gyulladásról, és éberen figyel a tüneteire, akkor sokat segíthet magán. „Úgy érzem, hogy most konkrétabb válaszokat kapok az orvosaimtól” – mondja Cerrone –, „mert jobban hozzáértem, és felkészültebb vagyok a megfelelő kérdésekre. ”

Dr. Howard egyetért. Egy kis önképzéssel és jó kommunikációval segíthet orvosának segíteni. „Szervezd magad, és még kérdéseket is írj le” – ajánlja –, hogy ne zavarják el a figyelmedet a találkozód során. ”

2. Ne hagyatkozzon csak a gyógyszerekre.

Miután megkapta a diagnózist, Cerrone orvosai metotrexátot és biológiai gyógyszert adtak neki. Bár azt mondja, hogy mindkét gyógyszer segített, a kezelési tervének más összetevőit is beszámítja a tünetek enyhítésére.

Étrendi változtatások: A Cerrone nagy rajongója az eliminációs diétának, amely magában foglalja a potenciális kiváltó élelmiszerek – mint például a glutén és a vörös hús – szisztematikus eltávolítását az étrendből. Így fedezte fel, hogy rosszul reagál a tejes ételekre; a szemek kivágása után is jelentős energialöketet érzett. „A fáradtságom most drasztikusan más” – mondja. „A heti öt-hat napot az ágyban töltött napról a heti egy napra váltam. Gyulladásjelzői is egészséges szintre süllyedtek, és megemlít egy „félelmetes mellékhatást”: a fogyást. Gyakorlat: Cerrone rendszeresen gyakorol jógát és vízterápiát – amely magában foglalja a futópadon való sétát egy meleg, sekély medencében. Ezek a gyakorlatok segítettek neki fizikai erőt és rugalmasságot, valamint belső nyugalmat fejleszteni. Alternatív terápiák: Cerrone a meditációt is beveszi a rutinjába. « Amikor autoimmun betegséget diagnosztizálnak, az elsöprő tud lenni » – mondja. „Sok mindent nem irányít, és a testmozgás és az alternatív terápiák visszavezettek arra, hogy azokra a dolgokra koncentráljak, amelyekre képes vagyok. ” Egyéb megfontolandó alternatív terápiák közé tartozik az akupresszúra, az akupunktúra, a masszázs és a reiki.

3. Ne engedj a társak nyomásának.

Cerrone szerint fontos, hogy ragaszkodjon a határokhoz, ha pszoriázisos ízületi gyulladása van. Nehéz úton kellett megtanulnia ezt a leckét, mondja, felidézve egy olyan esetet, amikor engedett a társak nyomásának, és annak ellenére, hogy nem érezte jól magát, csatlakozott a barátaihoz vacsorázni – majd a következő napot ágyban töltötte.

„Ha rosszul érzed magad, vagy fellángolást tapasztalsz, jó szándékú barátai azt tanácsolhatják, hogy menjen el cardione fórum otthonról, hogy jobban érezze magát” – mondja. „De ők nem tudják, min mész keresztül, és mire van igazán szükséged – csak te tudod. ”Hallgass a testedre, és szánj időt barátai és szerettei oktatására is – tanácsolja Cerrone, aki szerint a barátai mostanra jobban megértették az ő igényeit.

4. Csatlakozzon a psoriatic arthritis közösségéhez.

A Rehabilitation Psychology folyóiratban 2014-ben megjelent tanulmány szerint a depresszió sok ember számára fenyegetést jelent, akik pszoriázisos ízületi gyulladásban szenvednek, de mások támogatása segíthet enyhíteni a rossz hangulatot és az érzelmeket. Bár a család és a barátok jelentős támogatást tudnak nyújtani, megnyugtató látni, hogy mások hogyan győzik le azokat a kihívásokat, amelyekkel Ön szembesül. „Van valami abban, ha azt hallom, hogy „Ó, én is” – mondja Cerrone. Úgy véli, a Twitter, a Facebook és más közösségi média nagyszerű eszközök a másokkal való kapcsolatteremtésre.

5. Ne ess kétségbe.

Nem számít, hogy az ízületi gyulladás pikkelysömör milyen kihívásokat hoz napról napra, a Cerrone szilárdan hisz a perspektíva megőrzésében. Blogja címe szerint él: Ez csak egy rossz nap, nem egy rossz élet. „Testünk mindent hall, amire gondolunk, és a negativitás nem segít” – mondja. „De ha optimisták maradunk, valódi esélyt adhatunk testünknek a gyógyulásra. ”

Sok mindennel a háta mögött Cerrone optimista a következő évtizedet illetően. „A 30-as éveim lesznek a valaha volt legjobb éveim” – mondja. „Végre ellenőrzés alatt áll az egészségem, és nagyon sok mindenre várok. ” A megfelelő életmód-módosításokkal, kezelési tervvel és támogatással Ön is ezt teszi.

Bővebben az Arthritis psoriaticában

Hogyan kezelhetem a Psoriaticus Arthritis ízületi merevségét

15 dolog, amit csak akkor ért meg, ha ízületi gyulladása pikkelysömörben szenved

Psoriaticus ízületi gyulladásban szenvedő rossz napok kezelése: Layne története

Iratkozzon fel Psoriasis Hírlevelünkre!

The Latest in Psoriatic Arthritis

A depresszió súlyosbítja az ízületi gyulladás pszoriázisát?

Egy új tanulmány rávilágít azokra a gyakran nem diagnosztizált mentális egészségügyi kihívásokra, amelyek megnehezítik az életet a pszoriázisos ízületi gyulladással.

Írta: Don Rauf 2021. március 23

Ideje megváltoztatni az ízületi gyulladás pikkelysömör kezelését?

Ha a jelenlegi kezelés már nem szabályozza a tüneteit, ideje váltani. Itt megtudhatja.

Írta: Blake Miller 2021. március 19

4 módja annak, hogy felkészüljön a következő reumatológiai rendelésre a pszoriázisos ízületi gyulladás miatt

Ezek a lépések segíthetnek Önnek és orvosának meghatározni az Ön állapotának megfelelő kezelést.

Írta: Nina Wasserman 2021. március 19

Hogyan változtatta meg Milessa pszoriázisos ízületi gyulladásának kezelését a megfelelő reumatológus megtalálása

A kétgyermekes anyuka azt mondja, hogy az arthritis psoriatica kezelésében kulcsfontosságú, hogy olyan orvost találjanak, aki meghallgatja aggodalmait.

Írta: Blake Miller 2021. március 19

Új tanulmányok szerint az arthritis psoriatica diagnózisa több mint 2 évig is eltarthat

A kutatások azt mutatják, hogy a fiatalabb, elhízott vagy az enthesitis nevű gyulladásban szenvedő embereknél van a legnagyobb a diagnosztikai késedelem kockázata. Itt. . .

Becky Upham 2021. március 17

7 módszer, hogy megőrizhesd erőt fekete nőként pikkelysömörben és arthritis psoriaticában

Ronnisha Wilson bőrápoló vállalkozó évekig küzdött a hosszú, frusztráló úton a pikkelysömör és az arthritis psoriatica diagnózisáig. Itt ő. . .

Írta: Salma Abdelnour Gilman 2021. március 11

The Consumer’s Guide to Biologics for Psoriatic Arthritis

Minden, amit tudnia kell erről a célzott kezelési lehetőségről a közepesen súlyos-súlyos ízületi gyulladások kezelésére.

Írta: Erica Patino 2021. március 1

6 jele annak, hogy a pszoriázisos ízületi gyulladása nem olyan jól kontrollált, mint amilyen lehet

Működik a pszoriázisos ízületi gyulladás kezelése? Ezek a jelek azt jelenthetik, hogy ideje módosítani a kezelést.

Írta: Erica Patino 2021. február 17

11 módszer arra, hogy otthoni irodáját a Psoriatic Arthritis baráttá tegye

Az ergonomikus munkaterület segíthet csökkenteni az ízületi fájdalmat és a fáradtságot, ami viszont növelheti a termelékenységet.  

Írta: Colleen de Bellefonds 2020. november 18

9 dolog, amit figyelembe kell venni, ha online edzést választ, ha ízületi gyulladása pszoriázisban szenved

Még akkor is, ha a szokásosnál gyakrabban ragad otthon, akkor is fontos, hogy a fittséget beépítse a pszoriázisos ízületi gyulladás kezelési tervébe.  

Írta: Colleen de Bellefonds, 2020. november 18. Az összes megtekintése

Thinkstock

A súlyos depresszió összetett és kihívásokkal teli állapot: Még ha tüneteit is kordában tartják, akkor is visszaeshet a kétségbeesés. Azonban annak ismerete, hogy mi válthat ki egy lefelé tartó spirált, segíthet megakadályozni, hogy ez megtörténjen.

A depresszió visszaesése vagy kiújulása gyakori, bár ez a két kifejezés nem ugyanaz. Először is hasznos tudni, hogyan definiálják a felépülést: akkor van, amikor legalább négy hónapja mentes a depresszió tüneteitől (remisszióban). Klinikai értelemben relapszusról beszélünk, amikor a depresszió visszatér a remisszió elérése után, de még a gyógyulás elérése előtt. A kiújulás a depresszió új epizódja a gyógyulás után.

Legyen szó visszaesésről vagy kiújulásról, a súlyos depresszió egyik epizódján átesett emberek körülbelül fele újabbat szenved el – mondja Deborah Serani, a PsyD pszichológusa a New York állambeli Smithtownból, és a Living with Depression című könyv szerzője.

Dr. Serani szerint, ha két depressziós rohama volt, 80 százalékkal nagyobb a valószínűsége, hogy lesz még egy. Ha három depressziós epizódja volt, 90 százalék az esélye, hogy a tünetek újra visszatérnek, mondja.

7 lehetséges kiváltó ok a depresszió kiújulásához

Bár vannak bizonyos események, amelyek sok ember számára stresszesek lehetnek, ez nem jelenti azt, hogy ezek a tényezők mindegyike epizódot vált ki egy depressziós személyben. „A kiváltó tényezők általában nagyon személyes dolgok," – mondja Serani. "Például azok a dolgok, amelyek egy személy számára stresszt okoznak, nem feltétlenül jelentenek nehézséget mások számára. " Az ok, amiért a kiváltó ok indítja el a depressziós epizódot, az az, hogy túlterheli az ember azon képességét, hogy hatékonyan megbirkózzanak vele, mondja.

A depresszió lehetséges kiváltói a következők:

A kezelés abbahagyása. Serani szerint a legtöbb ember, akinek a depressziója visszatér, elhagyta a kezelést. „Kezdenek jobban érezni magukat, és abbahagyják a gyógyszereik szedését, vagy abbahagyják a pszichoterápiát. Ennek eredményeként nem érik el a teljes remissziót, és a depresszió tünetei lassan visszatérnek, ami újabb epizódba taszítja őket, mondja. Az egészséges alvás ütemezése, a rendszeres testmozgás, a megfelelő étkezés, valamint az alkohol, a kábítószerek és a mérgező emberek kerülése mind a hatékony depressziókezelés része, mondja Serani. „Ha fenntartja az egészséges összhangot az életével, drámaian csökkentheti a depresszió kiújulásának esélyét. "Egy szeretett személy halála. Az American Cancer Society szerint körülbelül 5 emberből 1 szenved súlyos depresszióban, miután egy szeretett személy elmúlik. « A veszteség után gyász várható, de ha a gyász tünetei hosszú ideig fennállnak, a normál gyász depressziós rendellenességgé alakulhat » – mondja Serani. „Ha egy személy még hónapokkal a halála után is depresszióval küzd, akkor szakmai segítségre lehet szüksége a hosszan tartó gyász és a súlyos depresszió kezelésére. « Válás. A Clinical Psychological Science folyóiratban megjelent 2014-es tanulmány szerint, ha már volt depressziós, a válás jelentősen növeli az újabb epizód kockázatát. A kutatók azt találták, hogy az elvált, depressziós kórelőzményben szenvedő felnőttek közel 60 százaléka tapasztalt újabb depressziós epizódot. A korábban depresszióval nem rendelkező elváltak mindössze 10 százaléka tapasztalta ezt. Üres fészek. Bár az „üres fészek szindróma” nem klinikai diagnózis, a szülők gyakran szomorúak, amikor a gyermek egyetemre megy vagy elköltözik otthonról, a Mayo Clinic szerint. De egy ilyen változás depressziót válthat ki néhány emberben. Kérjen segítséget, ha ezek az érzések sokáig fennállnak, vagy zavarják a munkáját vagy a társasági életét. Traumás események. Az olyan ijesztő események, mint a terrortámadások és a természeti katasztrófák visszaesést vagy megismétlődést idézhetnek elő, mondja Serani. Az ilyen események évfordulói is kiváltó okok lehetnek. A The British Journal of Psychiatry 2016 februárjában megjelent tanulmánya megállapította, hogy a támadásokban, katasztrófákban és katonai bevetésekben részt vevő embereknél sokkal nagyobb a depresszió kockázata. Hormon változások. Az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériuma szerint a nőkre jellemző hormonális változások depressziót válthatnak ki. A hormonok befolyásolják az agy kémiáját, amely szabályozza az érzelmeket és a hangulatot. A nők kiszolgáltatottabbak a depresszióval szemben a pubertás korban, a terhesség alatt és után, valamint a perimenopauzában (amikor egy nőnél a menopauza tünetei jelentkeznek, de még nem érte el a teljes menopauzát). Serani szerint, ha a teherbe esés előtt depressziós rendellenességben szenved, az a legnagyobb kockázatnak teszi ki a szülés utáni depressziót. Addiktív viselkedések. Talán nem meglepő, hogy az alkohol és a szerencsejáték potenciálisan függőséget okozó átmeneti menekülést okozhat, de még a túl sok tévézés is depressziót válthat ki, mondja Serani. Az Amerikai Közegészségügyi Szövetség chicagói éves találkozóján bemutatott 2015-ös felmérés szerint a túlzott nézés – sok TV-epizód egymás utáni megtekintése – a stressz és a szorongás gyakori depressziós kiváltó okai lehetnek. „Ha egy személy abbahagyja a túlzott figyelést, az a neurokémia hirtelen megváltozásához és pszichológiai veszteségérzethez vezethet, akárcsak azok, akik abbahagyják a kábítószer- vagy alkoholfogyasztást” – mondja Serani.

A depressziót kiváltó tényezők minimalizálásának módjai

Egyes depressziót kiváltó tényezők elkerülhetők, mások viszont nem.