Správně padnoucí a udržované vybavení je jedním z těchto řešení

Helmy nepotřebují „prostor k růstu“

Trenéři nebo rodiče by také měli změřit obvod hlavy hráče a poté se ujistit, že je to v souladu s doporučeními pro velikost, která uvádí výrobce přilby.

« Viděli jsme mnoho přileb, které byly příliš volné, a když jste drželi obličejovou masku, přesouvali ji ze strany na stranu a nahoru a dolů se helma klouzala kolem hlavy, » říká Yeargin. « Místo toho by měl přiléhat k hlavě a ne klouzat. » ”

Další častou chybou je poskytnout dětem prostor k růstu.

« Přilby nejsou něco, co by se mělo kupovat o číslo větší, aby do toho dítě vyrostlo, » říká Yeargin. « Mělo by se to hodit při nákupu. » ”

Předchozí studie Odkazují na špatnou přilbu vhodnou pro horší otřesy

Jedna studie. publikováno v březnu 2016 v časopise Sports Health, zkoumalo údaje o 4 580 otřesech, které utrpěli fotbalisté středních škol, a zjistili, že pacienti, kteří nosili helmy, které se nehodily správně, trpěli příznaky otřesu déle a celkově zaznamenali více symptomů – 5,34 v průměru ve srovnání s 4. 54 mezi sportovci s helmami, které se hodily. Navíc hráči se špatně nasazenými helmami měli o 46 procent vyšší pravděpodobnost nadměrné ospalosti, o 88 procent větší citlivost na hluk a více než dvakrát větší pravděpodobnost hyperexcitace po otřesech mozku.

Další studie, publikovaná v únoru 2016 v časopise American Journal of Sports Medicine, naznačila, že sportovci mohou být v pořádku v repasovaných helmách nebo v nošení helem na více sezón, pokud vybavení stále sedí. Tato studie zkoumala data o 2900 otřesech, které utrpěli fotbalisté středních škol, a zjistila, že hráči mají podobný počet symptomů, stejně jako podobnou závažnost a trvání symptomů u nových i repasovaných přileb.

Přilby lze nosit více sezón, říká Yeargin. Měli by je však kontrolovat atletičtí trenéři, aby se ujistili, že stále správně sedí, aby se předešlo zvýšenému riziku zranění.

Kritéria pro přilbu jsou dobrovolná, nevynucená

I když existují standardy pro údržbu přileb a dalšího sportovního vybavení, kontrolní seznamy, jako je ten, který byl použit ve studii, jsou dobrovolné a nejsou důsledně vynucovány, říká MD Monica Vavilala, ředitelka Centra prevence a výzkumu úrazů Harborview na Washingtonské univerzitě v USA. Seattle.

Některé školy každoročně opravují a opravují své fotbalové helmy, aby zajistily, že stále správně fungují a správně sedí sportovcům, říká doktor Vavilala, který se do nové studie helem nezapojil. Ostatní školy to dělají každé dva roky.

Aby se zajistilo, že děti nebudou nosit špatně padnoucí přilbu, zejména ve školách, kde se kontrola vybavení kontroluje méně často, měli by rodiče znát výrobce přileb mladých hráčů a zkontrolovat jejich vhodnost podle pokynů výrobce, doporučuje Vavilala.

Příručky pro správnou přilbu

Existuje několik vynikajících pokynů pro uchycení helmy, včetně Centra pro kontrolu nemocí (CDC) a profesních organizací, jako je Národní asociace atletických trenérů, říká Kristy Arbogast, PhD, spoluvědecká ředitelka Centra pro výzkum a prevenci úrazů u dětí Nemocnice ve Filadelfii.

Přilby by měly před každou hrou projít rychlou kontrolou vhodnosti, zvláště když mají děti nový účes nebo mokré nebo zpocené vlasy, což může změnit způsob, jakým přilba sedí na hlavě, říká doktor Arbogast, který se do nového čepu helmy nezapojil. Patří sem kontrola, která zajistí, že:

Přilba se neposouvá ani neotáčí na hlavě

« Jakmile si helmu nasadíte a podbradní pásek zapnete, nemělo by se snadno pohybovat žádným směrem, » radí Arbogast. « Popadni obličejovou masku a zatáhni ji několika směry. » ”

Nic z toho by helmu nemělo hýbat. A helmy by měly být po každé hře znovu zkontrolovány na poškození a vyměněny, pokud se něco objeví špatně.

Přilba je jen jednou součástí prevence otřesů

Aby byli hráči v bezpečí před zraněním, musí se rodiče a trenéři soustředit na více než jen dětské přilby, říká Arbogast.

« Prevence otřesů je mnohostranná; neexistuje jediný zásah, který je jediným řešením, “poznamenává Arbogast.

Správně padnoucí a udržované vybavení je jedním z těchto řešení. Je však stejně důležité odstranit hráče z tréninků nebo her, jakmile je podezření na zranění, vyvinout pravidla pro minimalizaci kolizí s vysokou závažností, zejména mezi mladými sportovci, a prosazovat postupný návrat ke hře pro všechny hráče, kteří trpí otřesy, říká Arbogast .

SOUVISEJÍCÍ: Včasná léčba otřesů může zkrátit dobu zotavení

« Všechny tyto faktory jsou klíčovými součástmi strategie ke snížení rizika otřesů a zátěže dítěte a rodiny, pokud k nim dojde, » říká Arbogast.

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje o zdravém životě!

Nejnovější v otřesu mozku

Záležitosti typu bolesti hlavy při zotavení po otřesu mozku, studie

Děti, které mají migrénové bolesti hlavy po otřesu, se mohou zotavovat déle.

Od Kaitlin Sullivan, 12. března 2021

K fotbalovým otřesům dochází většinou v praxi, ne ve hrách

Odborníci naléhají na vzdělávání a reformu pravidel fotbalové praxe.

Jordan M. Davidson 22. února 2021

Nový způsob, jak změnit diagnostiku otřesů

Výzkum ukazuje, že jednoduchý test slin může mít v budoucnu klíč k přesné diagnostice otřesů.

Od Stacey Colino 2. prosince 2020

Melatonin vázaný na lepší funkci mozku u dětí s otřesy

Děti, které se zotavují z otřesů mozku a užívají melatonin, mohou mít zlepšenou funkci v oblastech mozku, o nichž se předpokládá, že regulují spánek, což je malý experiment. . .

Od Lisa Rapaport 26. října 2020

Pacienti s otřesem mozku, kteří se cítí zcela uzdraveni, mohou být i nadále nebezpečnými řidiči

Řidičům, kteří utrpěli otřes mozku, může trvat déle, než zastaví na semaforech, vyhýbají se dětem, které vbíhají na ulici, a reagují v jiných situacích. . .

Od Lisy Rapaportové, 11. srpna 2020

Měly by být lakrosové dívky ze středních škol povinny nosit stejné přilby jako chlapci ze střední školy?

Výzkum ukazuje, že různá pravidla pro ženy selhávají v prevenci poranění hlavy.

Od Becky Upham 23. července 2020

Více Američanů umírá na poranění mozku související s pádem

Míra úmrtí na poranění mozku způsobená pády za poslední desetiletí stoupla o 17 procent a nejohroženější jsou staří lidé, uvádí nová americká studie.

Od Lisy Rapaport 13. března 2020

Včasná léčba otřesů může zkrátit dobu zotavení

Sportovci hodnocení během prvního týdne se zotavili v průměru o 20 dní rychleji – bez ohledu na závažnost otřesu mozku, uvádí studie.

Od Don Rauf, 22. ledna 2020

Které sporty na střední a vysoké škole mají největší otřesy?

Není to jen fotbal. Zjistěte, které sporty mohou vás nebo vaše dítě vystavit riziku otřesu mozku.

Od Lisy L Lewisová, 20. srpna 2018

MS mě neokradou o všechny životní radosti

Od Trevisa Gleasona, 29. dubna 2021 « 

Zleva: Jackie Chan, Angelina Jolie a Halle Berry. AP fotografie; (2)

Je všeobecně známo, že kontaktní sporty a otřesy jdou dohromady jako berle a zlomené nohy. Vzhledem k tomu, že je k dispozici více výzkumů o vysoce nárazových sportech, jako je fotbal a hokej, zjištění ukazují, že trauma hlavy postihuje i mladé sportovce. Odhaduje se, že každou sezónu má neuvěřitelných 50 procent všech středoškolských fotbalistů otřes mozku-nebo mírné traumatické poranění mozku (TBI)-zatímco jedna třetina tohoto odhadu má více než jedno.

Mnoho lidí si neuvědomuje, že i otřesy nesouvisející se sportem jsou běžnější, než si myslíme. (Zeptejte se Justina Biebera, který dostal otřes mozku chůzí do skla.) Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí byly pády v roce 2013 hlavní příčinou otřesů.

Takže i když se držení dál od mlátění přileb u největších mužů v Americe pomáhá, neznamená to, že je někdo méně imunní – dokonce ani zpěváci a herci, jejichž kaskadérské chyby a neštěstí na pódiu někdy vedou k otřesu mozku.

1. Rebel Wilson

Rebel Wilson, herečka a komik, utrpěl při natáčení otřes mozku. Lisa Maree Williams/

Během natáčení svého nového filmu Is’t It Romantic se Rebel Wilson zhroutila a přistála v místní nemocnici na Long Islandu v New Yorku. Později téhož dne zveřejnila na Instagramu, aby dala fanouškům vědět, že to zvládla: „Začal den pádem, který vedl k mírnému otřesu mozku… přesto to v 19 hodin nějak nevypadalo špatně. ”Komik také zveřejnil obrázek na Twitteru s titulkem„ Zabití mého lehkého otřesu dnes utrpělo! V příštích několika dnech však nebudu dělat žádné bláznivé kousky! “ Neexistují žádná veřejná tvrzení o tom, jak hvězda padla, ale existuje spousta paparazzských záběrů na Wilsona natáčejícího scénu, ve které ji zasáhne taxík.

2. Jackie Chan

Jackie Chan utrpěl mnoho zranění při kaskadérských kouscích pro své filmy. Foto AP

Rush Hour herec je známý tím, že dělá své vlastní kousky. Ale to stojí svou cenu. V rozhovoru pro The Guardian Jackie Chan odvrhl litanii zranění, která utrpěl při natáčení filmů. Vykloubil si hrudní kost i pánev a několikrát si zlomil čelist, kolena, kotníky a žebra. Ale právě ve scéně boje se žebříkem v First Strike (1996) dostal Chan otřes mozku i zlomený nos. I při tak vážných zraněních 63letý herec baví zvěsti o možné Rush Hour 4. Pro Fox News řekl, že s Chrisem Tuckerem plánují film vyrobit „než zestárneme. ”

3. Angelina Jolie

Angelina Jolie utrpěla otřes mozku při natáčení filmu „Sůl.“ Tristan Fewings/

Další hvězda proslulá svými vlastními kousky, Angelina Jolie při natáčení akčního filmu Sůl utrpěla lehký otřes mozku. Její zranění bylo způsobeno, když jí do čela zasáhlo zbloudilé světlo. Začala krvácet a byla preventivně poslána do nemocnice, informoval Radar Online. Později toho dne byla opět v akci a pracovala na modré obrazovce.

4. Lady Gaga

Popová zpěvačka Lady Gaga utrpěla otřes mozku na jevišti, ale show dokončila.

Během svého turné Born This Way zpívala Lady Gaga na pódiu „Jidáše“, když mužský záložní tanečník zasáhl zpěvákovu hlavu kovovou kulometnou podpěrou. Gaga zavrávorala, promnula si hlavu a pak odešla z pódia, uvedla MTV. Krátce poté se objevila zpět na jevišti (nejvíce Gagovým způsobem) a předvedla dalších 16 hitů. Dokonce se zastavila, aby divákům řekla o svém zranění. „Chci se omluvit,“ řekla. „Uhodila jsem se do hlavy a myslím, že mohu mít otřes mozku. Ale nebojte se, tuto show dokončím. “Později její maskérka tweetovala zprávy:„ Gaga má otřes mozku, ale bude v pořádku. Chce, abys věděl, že tě miluje. Starám se o ni. Nemůžu uvěřit, že přehlídku dokončila. ”

5. Derek Amato

Profesionální klavírista Derek Amato zjistil, že po otřesu mozku může hrát na klavír. Foto s laskavým svolením Dereka Amata

U některých lidí může otřes mozku změnit jejich život. To byl případ Dereka Amata, obyčejného muže, který poté, co se potopil do mělké tůně a udeřil se do hlavy, zjistil, že dokáže bezvadně hrát na klavír. Do té doby nikdy nehrál na klavír, nikdy ho nenapadlo hrát na klavír a vlastně ani neuměl číst hudbu. Tato náhlá transformace genů po TBI, často nazývaná syndrom náhlého savantu, má své stinné stránky. V rozhovoru pro HuffPost nyní slavný hudebník vysvětlil, že má stále silné bolesti hlavy a citlivost na světlo, ale zdá se, že je v pořádku. « Bolesti hlavy a ztráta sluchu – tyto věci jsou cenovkou tohoto konkrétního dárku a já s tím souhlasím, » řekl.

6. Justin Bieber

Zpěvák Justin Bieber během jednoho ze svých koncertů vešel do skla. Sdílejte, pokud Ziyadat/

Ach jo. Biebovi měli otřes mozku. Během koncertu v Paříži v roce 2012 Justin Bieber odešel z pódia … přímo do pevného skla. Bieber řekl TMZ, že je „dezorientovaný“, ale přesto dokázal show dokončit. Jakmile se však dostal do svého pokoje v zákulisí, omdlel a byl 15 sekund v bezvědomí. Poté, co byl Bieber převezen do nemocnice, lékaři potvrdili, že zpěvák utrpěl lehký otřes mozku. Přesto dokázal evropské turné dokončit.

7. Roald Dahl

Milovaný autor dětské knihy Roald Dahl utrpěl po letecké nehodě během druhé světové války mnoho vážných zranění. Ronald Dumont/

Tento autor dětské knihy může být také považován za náhlého savanta. Během druhé světové války byl Roald Dahl pilotem, ale měl minimální výcvik. Po nouzovém přistání v poušti měl Dahl zlomeninu lebky, popáleniny, poranění páteře, dočasnou slepotu a těžký otřes mozku. Ačkoli jeho čelní lalok velmi utrpěl, věří se, že srážka uvolnila část mozku, která ovládá inhibici, což Dahlovi umožnilo rozšířit jeho představivost na nedozírné délky.

8. Priyanka Chopra

Priyanka Chopra převzala ocenění, zatímco se vzpamatovávala z otřesu mozku. Michael Kovac/

Herečka Quantico uklouzla a upadla během senzace, což vedlo k mírnému otřesu. Po několika hodinách byla ošetřena a propuštěna. Lékaři jí řekli, aby si pár dní odpočinula, ale sedět doma může být trochu pozemské. Jen o tři dny později získala Priyanka Chopra oblíbenou herečku dramatických televizních pořadů při udílení cen People’s Choice Awards 2017. « Byla jsem trochu nervózní, » řekla herečka při přebírání ceny. « Nevěděl jsem, jestli to zvládnu, ale nudil jsem se tři dny sedět na gauči. » ”

9. Gavin DeGraw

Zpěvák Gavin DeGraw byl v New Yorku napaden, což mělo za následek otřes mozku a mnoho zranění. Xavi Torrent/

V roce 2011 byla popová zpěvačka napadena třemi muži a následně zasažena taxíkem ve East Village v https://harmoniqhealth.com/cz/idealica/ New Yorku. V nemocnici mu lékaři ošetřili otřes mozku, zlomený nos, černé oči a hojné pohmožděniny. Bohužel pro Gavina DeGrawa nemohl dokončit své turné jako úvodní akt pro Train a Maroon 5.

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje o zdravém životě!

Nejnovější v neurologii

Traumatické poranění mozku po letech vázané na zvýšené riziko poruch spánku

U veteránů, kteří utrpěli traumata, se častěji vyvíjela celá řada poruch spánku, včetně nespavosti, spánkové apnoe a nadměrné denní ospalosti. . .

Lisa Rapaportová, 2. dubna 2021

Jak si udržet zdravý mozek: Konverzace se Sanjayem Guptou, MD

Existují jednoduché věci, které můžete udělat, abyste snížili riziko ztráty paměti, vybudovali si odolnost vůči nemocem a „zůstali ostří“. ‘

George Vernadakis 1. února 2021

Méně dětí z USA chodí na pohotovost se zraněním traumatického mozku souvisejícími se sportem

Zdá se, že pokles traumatických poranění mozku (TBI) související s mládežnickým fotbalem a jinými kontaktními sporty je příčinou poklesu případů TBI pozorovaných u … .

Od Lisy Rapaportové, 15. července 2020

Jednoduchý předsezónní test by mohl pomoci uchránit mladé sportovce před úrazy hlavy

Steve Erickson, MD 15. května 2020

„Čichací test“ signalizuje vědomí po poranění mozku, navrhuje studie

Vědci měřili reakci čichání u nereagujících pacientů s vážnými poraněními mozku a zjistili, že lidé s čichem získali zpět vědomí. . .